Direktlänk till inlägg 28 april 2012

Mentalbeskrivning, ändrade planer och lakansbyte.

Av Britt - 28 april 2012 09:04

Halloj igen alla vänner!


Solen skiner ute och det är redan + 13 grader ute!  


Vi närmar vi oss maj månad och sommarvärmen i full fart och ÄNTLIGEN blev det färgade lakan igen i vår säng igår!


Vi har sovit på vita lakan de senaste 6 veckorna för att snabbt upptäcka om Mimmi börjat löpa,

eftersom vi väntat på att kunna åka iväg till Neddus och Barbro i Gävle för att para Mimmi med Neddus.

Tyvärr innebär löpstarten på både Mimmi och Tindra, (de började löpa båda två igår att vi inte kan mentalbeskriva dem i morgon eftersom det inte är tillåtet att MH testa löptikar.) 

Men Elvis ska ut på MH -banan i eftermiddag .


Tyvärr är det svårt för oss som inte har en "brukshund" och bor i Sörmland att få plats på ett MH eftersom det är ett krav i de flesta bruksraser att hunden har genomgått ett sådant så de hundarna har företräde.


(För att uppnå de höga krav som Svenska Brukshundklubben ställer på bruksrasernas avelsprogram finns det krav på att hundar (över 18 månaders ålder) har genomgått MH om man t ex vill tävla Bruksprov, genomföra tjänstehunds-utbildning eller bedriva avel.)


Men nu hade jag alltså tur att det fanns platser kvar på Rottweilerklubben i Sörmlands test denna helg för mina tre hundar och så går tikarna i gång och löper!!!!


När jag nu väntat i över en månad på löpstarten kunde de väl ha väntat med den till på måndag kan jag ju tycka!!


Men det ska bli kul att få veta vad i allafall Elvis är för en hund i andra änden av kopplet på promenaderna.

Att han har varit en liten buse och tuggat sönder både det ena och det andra under sin uppväxt och älskar att bli kliad på bröstkorgen och gärna lägger sitt huvud i knät på en när man sitter vid matbordet känner jag ju redan till....

------------------------------------------------------------------------------

För dig som inte vet vad en mentalbeskrivning hund, MH är kommer här en liten snabb beskrivning.


MH testet går ut på att hunden testas i olika situationer så att man ser hur den reagerar mentalt.


 

Mentalbeskrivningens olika moment är:

Kontakt/socialitet
Beskrivaren iakttar hundens reaktioner via kontakt och samarbete med en främmande människa. Man tittar också på hur hunden låter sig hanteras av en testledare.

Lek/lekfullhet
Beskrivaren tittar på hundens vilja att samarbeta med en människa genom att titta på lusten att jaga ifatt och gripa en trasa samt hur engagerad den är i leken.

Jaktlust/Förföljande
Beskrivaren tittar på hundens intresse att följa efter bortflyende föremål, hur snabbt den startar och vad den gör med föremålet när den hittar det.

Aktivitet
I momentet aktivitetsnivå tittar beskrivaren på hur hunden beter sig i ett passivt tillstånd, där ägaren står helt still med hunden kopplad. Här reagerar hundar olika, men önskvärt är att hundar kan koppla av i en passiv situation trots att den har varit aktiv precis innan.

Nyfikenhet/intresse
Beskrivaren tittar på hundens nyfikenhet, vilja och mod att lämna sin ägare för att undersöka det som nyss hänt och eventuellt vara aktiv med vad som kan ha uppfattats som skrämmande. Man beskriver även hundens intresse för att inleda eller besvara lekinvit med en funktionär på avstånd från ägaren.

Skott
En ljudkänslig hund mår inte bra i dagens bullriga samhälle och hundar som är skotträdda eller skottberörda för ofta över denna rädsla till sina avkommor. För användning i avel och vid utbildning är det viktigt att hundarna inte är skotträdda. På ett MH beskriver man om hunden är skottberörd både under lek med ägaren och i passivt tillstånd.

Rädsla
Det kan vara rationellt för hunden att bli rädd om den utsätts för ett plötsligt hot, som i ett moment då en overall plötsligt dras upp framför hunden. Det är också viktigt att rädslan släpper när överraskningen/hotet upphör och att hunden slappnar av och kanske till och med visar nyfikenhet för det som skett. Detta, samt hur mycket stöd hunden söker från sin förare, tittar beskrivaren på i flera moment.

Hot
I det här momentet använder man funktionärer utklädda till spöken för att se hur hunden reagerar på okända hot som långsamt närmar sig hunden. Beskrivaren tittar på hur hunden står emot hotet, om den vill försvara sig eller sin förare, samt om hunden visar intresse att undersöka spökena efter att dessa slutat agera hotfullt.

Efter beskrivningen
Efter beskrivningen får hundägaren en kopia av protokollet som bevis för att hunden har känd mentalstatus. Originalet skickas via Brukshundklubben till Svenska Kennelklubben (SKK) för registrering och förs in i hundens stamtavla.

---------------------------------------------------------------


Tillbaks till planerna på Mimmivalpar i sommar!




Mimmi ska alltså snart få åka iväg till Neddus, Beamix Wildstar i Gävle för att förhoppningsvis få massa små söta valpar i slutet av juli    .


Inavelsgraden på Mimmi och Neddusvalpar blir 0,0.


Om du är intresserad av en valp hör av dig till oss.


 

Beamix Wildstar
RegnrS10602/2007
Född2006-12-06
Inavelsgrad0,0
HD-statusB
MentalbeskrivenJa
UtställningsmeriterSE UCH
Övriga meriterLpI, SE VCH, Tävlar Agility III, Hopp II, Årets Allround Wheaten 2009


 
Så här söta var Neddus och Mimmi ihop när de träffades på en Agilitytävling i Solna när Neddus var där på tävling i september 2011.


Så håll tummarna nu att tycke uppstår om ca 14 dagar så att det blir små valpar i huset till semestern...


Nu är det bäst att jag tar en kopp kaffe innan det är dags för lördagsnöjet här i Larslund....kamning och kloklippning på alla hundar!


Ha en underbar lördag!


Tjingeling!




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Britt - 19 maj 2014 18:58


Halloj!! Det var verkligen ett bra tag sedan jag hade lite nytt att skriva om här. Men nu så kan vi berätta att barnbarn nr 2, Tilde, Sonja Brander kommit! Hon föddes den 11 februari klockan 04:01 och vägde 4408g samt var hela 53,5 cm lång. ...

Av Britt - 22 december 2013 20:37


En riktigt God Jul till er alla från oss!

Av Britt - 21 oktober 2013 16:17

Halloj igen alla vänner! Ja då är jag tillbaks på bloggen. Vad har då hänt sedan förra inlägget? Jo, vi( jag och maken) har varit till London på Proms in The Park 2013. Som vanligt en härlig upplevelse, sitta tillsammans med 40 000 andra och ...

Av Britt - 22 september 2013 19:35

Halloj igen!Får blogga ifrån mobilen idag igen.Vi får se hur det går...I dag passade vi på att åka till Charlotta för att gosa lite igen med Elvis och Moas valpar.Valparna har hunnit bli 8 veckor nu och letar nya kärleksfulla hem att flytta till!Här ...

Av Britt - 17 september 2013 14:56

Halloj!Jag har inte dött! Men datorerna och jag är osams, gör ett försök att blogga från mobilen..Nu är Elvis och Moas valpar snart 8 veckor och därmed redo för att flytta till sina nya hem.Det finns både hanar och tikar otingade som gärna vill komma...

Presentation


Välkommen att följa vår vardag!

Fråga mig

6 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

GÄSTBOK

TRANSLATE THE BLOG HERE!


Ovido - Quiz & Flashcards